Pages

Sleep Cycle App

October 4, 2016

Tässä uniongelmien kanssa taistellessa tulee joskus mieleen, että onko oma käsitys nukutuista tunneista jo hämärtynyt....ajatus siitä, etten ole nukkunut yli kahta, kolmea tuntia putkeen sitten viime kevään on käsittämätön. Joskus tuntuu että ehkä suurentelen asiaa ja vain luulen että olen herännyt viisi, kuusi kertaa yön aikana saamatta heti unesta kiinni uudelleen.

Latasin eilen puhelimeeni Sleep Cycle Appsin saadakseni jotain osviittaa siihen, pyörinkö tosiaan suurimman osan yöstä hereillä....ja että miten -toivon mukaan- alan tästä unettomuudesta jotenkin toipumaan. Tämä ohjelma yksinkertaisesti ladataan kännykkään ja puhelin jätetään illalla nukkumaan mennessä yöpöydälle siten, että ohjelma päälle ja kännykkä lataukseen - puhelin tulee asettaa yöpöydälle niin, että mikrofoni osoittaa sänkyä ja päätäsi kohden....näin ohjelma pystyy rekisteröimään liikkeesi yön aikana ja arvioi unen määrän ja laadun. Avainsana varmaakin arvioi, sillä tuskinpa aivan tarkkoja tietoja tällä tavalla pystyy tällaisella ohjelmalla rekisteröimään; erinäiset unitutkimukset ovat asia erikseen.

Täytyy kuitenkin sanoa ensimmäisen testiyön jälkeen, että aika lähelle tuo viime yön unikaavio näyttää osuneen. Kymmeneltä heitin kirjan pois ja sammutin valot alkaakseni nukkumaan, ja noin tunnin kuluttua totesin ettei väsytä vähimmässäkään määrin - otin nukahtamislääkkeen (normaalisti sinnittelisin myöhempään mutta joskus on näitä iltoja, kun tuntuu että haluaa vain nukahtaa ja ehkä vähän tarpeettoman nopeasti tulee otettua lääke) jonka jälkeen nukahdinkin suhteellisen pian. Selkeästi muistan heränneeni jossain vaiheessa ja katsoin kelloa; se oli tasan kaksi yöllä -- ja tämä näkyy kaaviossa heräämisenä. Olen heräillyt taas neljän maissa ja sitten kohti kuutta uni häipyikin kokonaan, ja kaikki tämä näkyy Sleep Cyclen kaavioissa. Olen siltikin positiivisen yllättynyt siitä, että olen onnistunut saamaan syvää unta jopa nelisen tuntia - ihmisen syvän unen tarvehan vaihtelee yksilöllisesti, ja joku pärjää 2-3 tunnillakin....itsellä on ollut huoli siitä, että kun herään melko lailla säännöllisin väliajoin joka yö, niin ehken vaivu enää syvään uneen ollenkaan. Jos tähän kaavioon on luottaminen, niin aivan näin asia ei liene kuitenkaan kohdallani ole. Jee !

Kuten mainitsin aiemmassa postauksessani, yritän tässä tulevien kolmen viikon aikana sairaslomalla ollessani jotenkin rakentaa itselleni sellaisen vuorokausirytmin ja muutenkin hyvää unta tukevia tapoja. Mielenkiinnolla aion myös käyttää tätä Sleep Cyclea ja seurata sitä, josko uneni pituus ja laatu tästä vielä paranee.

Koska tämä kaavio on ensimmäinen eikä muita öitä ole vertauskohteena, unen laadun kohdalla lukee vielä "calibration" - jatkossa tuossa kohtaa pitäisi olla unen laatu verrattuna aiempiin/yleiseen tasoon mitä tulee uneeni. Activity-kohdassa näkyvä askelmäärä ei liity tähän uniohjelmaan millään lailla, iPhone kai vetää sen jostain muualta (itselläni ei ole käytössä mitään askelia laskevaa ohjelmaa, mutta who knows, ehkä luurini itsekseen laskee askeliani päiväsaikaan).


No comments :

Post a Comment